To Ξηρολίβαδο

O οικισμός του Ξηρολιβάδου είναι κτισμένος στην ανατολική άκρη μιας πευκόφυτης κοιλάδας επάνω στο Βέρμιο όρος, σε υψόμετρο 1.220 μέτρων και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων δυτικά της Βέροιας. Το χωριό, που σήμερα αριθμεί 350 σπίτια, βρίσκεται δίπλα σε μια μικρή λίμνη, τη “Μπάρα” και μεταξύ αυτού και του πευκοδάσους παρεμβάλλεται ένα απέραντο λιβάδι.

Το τοπωνύμιο Ξηρολίβαδο προφανώς οφείλεται στην εικόνα που παρουσιάζει το λιβάδι σε θερινές ημέρες μετά από μακρά περίοδο ανομβρίας όπου το χορτάρι του ξεραίνεται. Το μεγαλύτερο ωστόσο διάστημα του χρόνου το λιβάδι είναι καταπράσινο και αποτελεί χάρμα οφθαλμών. Ως Ξηρολίβαδο προσδιορίζονταν παλαιότερα όχι μόνο το χωριό αλλά και το περιβάλλον οροπέδιο καθώς και η γύρο ορεινή περιοχή. Ο γνωστός περιηγητής F.Pouqueville, που πέρασε από το τότε κατεστραμμένο χωριό το 1806, στην περιγραφή του κάνει λόγο για το “όρος Ξηρολίβαδο” με τον ακόλουθο τρόπο:

To Ξηρολίβαδο

“Μια κοιλάδα εκτάσεως τεσσάρων λευγών κατοικημένη από Τούρκους κονιάρηδες απλώνεται από το Ντεντελέρ ως το όρος Ξηρολίβαδο στους πρόποδες του οποίου συναντάμε τα ερείπια ενός μεγάλου χωριού που βρισκόταν στην είσοδο μιας δασωμένης και πολύ στενής κλεισούρας, μήκους τριών τετάρτων της λεύγας, η οποία καταλήγει στη Βέροια, μια πόλη θεωρούμενη ως η αρχαία ομώνυμη πολιτεία”.

Από τα παλαιότερα χρόνια αλλά και σε όλες τις ιστορικές αναφορές το όνομα της περιοχής δεν έχει αλλάξει αλλά παραμένει σταθερά ως Ξηρολίβαδο. Σε γνωστά έγγραφα του Τουρκικού Ιεροδικείου της Βέροιας, το Ξηρολίβαδο μνημονεύεται πολλές φορές από το 1640. Με το ίδιο όνομα το χωριό αναφέρεται και σε δημοτικά τραγούδια, όπως σ' ένα που εξιστορεί εκστρατεία του περίφημου Νικοτσάρα.

Το όνομα Ξηρολίβαδο διατήρησαν και οι βλαχόφωνοι κτηνοτρόφοι μετά την εγκατάστασή τους στο Βέρμιο, προερχόμενοι από τα Βλαχοχώρια της Πίνδου. Παρά το γεγονός ότι και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας το χωριό αναφέρεται ως Ξηρολίβαδο, οι Τούρκοι περιστασιακά το αποκαλούσαν Ουζούντζιοβα ή και Ανω Ουζουντζά.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

30 Δεκεμβρίου, 2009

Με αφορμή την πρόσφατη, συντονισμένη και κρίσιμη παρέμβαση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που είχε ως αποτέλεσμα την δια ζώσης ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για το υπερλατομείο και την περαιτέρω ανάδειξη του ζητήματος της διαφύλαξης του Βερμίου από την απειλούμενη οικολογική καταστροφή, ο ΠΟΞ ευχαριστεί δημόσια όλους όσους συνετέλεσαν ώστε να υπάρξει διεκπεραίωση αυτού του αιτήματος.
Συνέχεια »

Φωτογραφίες του τοπίου που προορίζεται για την εγκατάσταση του λατομείου

25 Αυγούστου, 2009

Συλλογή ψηφιακών υπογραφών για την προστασία του Βερμίου

20 Αυγούστου, 2009

Ο Πολιτιστικός όμιλος Ξηρολιβάδου συγκεντρώνει ψηφιακές υπογραφές ενάντια την δημιουργία υπερλατομείου στην περιοχή του Βερμίου.

Σας καλούμε  όλους να συνυπογράψετε την αίτηση διαμαρτυρίας μας για την διάσωση του Βερμίου.

Συγκέντρωση υπογραφών

Πρόταση ΠΟΞ προς δήμο για αξιοποίηση μονοπατιών

30 Απριλίου, 2009

Έγκριση ή μη της εισήγησης των μελών του Π.Ο.Ξ. Γεωργίου Γεώργιου και Αναστασίου Τυφλίδη επί της προθέσεως της ΔΗ.Κ.Ε.Α.Π.Π. Δήμου Βέροιας για την δημιουργία περιπατητικών μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή Κουμαριάς – Ξηρολιβάδου, γνωστοποιηθείσας δε εγγράφως εις τον Π.Ο.Ξ. εκ του Τοπικού Συμβουλίου Κουμαριάς.

Συνέχεια »

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΞΕΡΟΛΙΒΑΔΟ

1 Μαΐου, 2024

Αριθμ. Πρωτ.: 4/24

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΞΕΡΟΛΙΒΑΔΟ

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου σε συνεργασία με τον ιερέα και την εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία Ξηρολιβάδου ανακοινώνει ότι:

Η ακολουθία της Αναστάσεως θα τελεστεί κανονικά και φέτος στο Ξερολίβαδο για τους κατοίκους και τους φίλους του χωριού το Μεγάλο Σάββατο στις 21:30.

Με τις θερμότερες ευχές μας για καλή Ανάσταση και υγεία,

το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

7 Μαρτίου, 2024

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

προσκαλεί όλα τα μέλη του, τους κατοίκους  και τους φίλους του χωριού στον Ετήσιο Χορό του, που θα γίνει το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024  στον πολυχώρο  «ΕΛΙΑ» στη Βέροια, με τη συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας του Δημήτρη Παράσχου. Στο τραγούδι ο Φώτης Τράσιας.

     Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 20:00. Η πρόσκληση κοστίζει 20 Ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες μενού, ποτό και συμμετοχή στην κλήρωση των δώρων με τον αριθμό της κάρτας (δε θα διατίθενται λαχεία).

     Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των φίλων και μελών, παρακαλούμε να κάνετε έγκαιρα τις κρατήσεις των προσκλήσεών σας στα μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου και στα τηλέφωνα:

                        6970 446480 – 6986549070 – 6946798126

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2024.

8 Φεβρουαρίου, 2024

Αριθ. Πρωτ.: 3/24                                          

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2024.

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου προσκαλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του χωριού στην εκδήλωση που διοργανώνει για την «κοπή της πίτας» του Ομίλου την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 το απόγευμα, στην αίθουσα του εστιατορίου ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ (PAPAGALLO) στη Βέροια. 

Παράλληλα με την εκδήλωση θα γίνει η παρουσίαση του Ημερολογίου του 2024 με θέμα «Η κύκλος του μαλλιού στο Ξηρολίβαδο», που επιμελήθηκε και θα παρουσιάσει το μέλος του Δ.Σ. κος Αναστάσιος Βασιάδης, αναλύοντας το περιεχόμενο και το φωτογραφικό υλικό που το πλαισιώνει. Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.        

Φωτογραφίες απο την Κοπή της Πιτας του Χορευτικού μας 23.01.2024

26 Ιανουαρίου, 2024

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Π.Ο.Ξ.

11 Ιανουαρίου, 2024

Βέροια, 11 Ιανουαρίου 2024, ΑΡ. ΠΡΩΤ: 2/2024

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου ευχαριστεί ιδιαίτερα όλα τα μέλη του και τους φίλους του χωριού που έδωσαν και φέτος μαζικά το παρόν στην εκδήλωση για τον εορτασμό των Φώτων στο Ξερολίβαδο κρατώντας ζωντανό το έθιμο, όπως επίσης και όσους/ες βοήθησαν εθελοντικά για την υλοποίησή της.

Ευχαριστεί τους επαγγελματίες: 1) Ζαχαροπλαστείο LIDO Υιοί Νικολάου Κουτόβα, 2) ΜΠΛΑΤΣΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟ Κάβα Ποτών, 3) Φούρνος ΣΑΛΑΠΑΣΙΔΗ και 4) Φούρνος ΧΟΝΔΡΑΝΤΩΝΗ ΚΩΝ/ΝΟΥ,  που χορήγησαν μέρος των εδεσμάτων τα οποία κεράστηκαν στους παρευρισκόμενους.

Τέλος ευχαριστεί τον ιερέα του χωριού πατέρα Ιωάννη και την εκκλησιαστική επιτροπή του ιερού ναού του Προφήτη Ηλία που μερίμνησαν ώστε για μια ακόμη φορά να πραγματοποιηθεί ο εορτασμός των Φώτων στο χωριό μας.   

το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.  

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2024 – ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

5 Ιανουαρίου, 2024

                                                                                                                    Αριθ. Πρωτ.: 1/24                                          

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2024 – ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ.

Ο Πολιτιστικός  Όμιλος Ξερολίβαδου εύχεται  σε όλους τους συγχωριανούς, τα μέλη του, τους φίλους του χωριού και σε όλο τον κόσμο ευτυχισμένο και δημιουργικό το νέο έτος για την επίτευξη των συλλογικών και ατομικών στόχων της καθεμιάς και του καθενός και για την προκοπή του τόπου.

Ανακοινώνει  παράλληλα  ότι η τελετή καθαγιασμού των υδάτων με την κατάδυση του Σταυρού την ημέρα των Θεοφανείων είναι προγραμματισμένη να τελεστεί και φέτος στο Ξερολίβαδο στις 12:30 το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Ιανουαρίου 2024. Μετά την κατάδυση του Σταυρού στη «Μπάρα» ο Όμιλος θα δεξιωθεί τους παρευρισκόμενους στην αυλή του κτιρίου του Π.Ο.Ξ. για την καθιερωμένη ανταλλαγή ευχών.

Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.                    

ΥΠΟΜΝΗΜΑ Π.Ο.Ξ. ΠΡΟΣ Δ.Ε.Υ.Α.Β.

19 Οκτωβρίου, 2023

Αριθ. Πρωτ. 28β /23

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ.

     Στα πλαίσια της δεδομένης αγαστής και παραγωγικής συνεργασίας του Π.Ο.Ξ. με όλες τις Αρχές και τους Φορείς του τόπου, τίθενται επιγραμματικά τα βασικά ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς της Δ.Ε.Υ.Α.Β. ως εξής: 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 

     Η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Ξηρολιβάδου ξεκίνησε προ ετών χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, με συνέπεια να βρίσκονται σε ταυτόχρονη λειτουργία και τα δύο δίκτυα, με συνέπεια να εξακολουθεί ανεξέλεγκτη απώλεια νερού από το ελαττωματικό παλιό δίκτυο. 

     Επιβάλλεται η επίσπευση των διαδικασιών, ώστε η ολοκλήρωση του νέου δικτύου και η κατάργηση του παλιού να επιτελεστούν το ταχύτερο δυνατόν πριν ενσκήψουν απαγορευτικές καιρικές συνθήκες για την εξέλιξη των αναγκαίων εργασιών. 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ 

     Αποτελεί έργο πνοής για το Ξηρολίβαδο και πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να ανατεθούν οι σχετικές μελέτες και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησής του. 

ΝΕΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ 

     Η συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση ύδατος στο Ξηρολίβαδο και η ανέγερση νέων κατοικιών επιτάσσει την πραγματοποίηση νέων γεωτρήσεων για την ενίσχυση των ταμιευτήρων. 

 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ 

     Η δημιουργία και νέων ταμιευτήρων για την αποθήκευση του πλεονάζοντος ύδατος θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην υπόθεση της διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού. 

     Αυτή η προοπτική θα ικανοποιήσει και τις ανάγκες πυροπροστασίας του παρακείμενου δάσους. 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 

     Η αντικειμενικά ανεπαρκής παρεχόμενη ποσότητα ύδατος για τις ανάγκες του Ξηρολιβάδου, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, επιφέρει αναπόφευκτα την περιοδική διακοπή της ύδρευσης. 

     Οι πραγματοποιούμενες απρογραμμάτιστες διακοπές για άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα ταλαιπωρούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού οι οποίοι δίκαια διαμαρτύρονται. 

    Με το δεδομένο ότι οι διακοπές πραγματοποιούνται από το ηλεκτρονικό πρόγραμμα διαχείρισης, απαιτείται η εγκατάσταση ψηφιακού αλγορίθμου που θα λειτουργεί βάσει όλων των παραμέτρων. 

     Η ομαλή λειτουργία των νοικοκυριών του χωριού επιτάσσει τον προγραμματισμό των διακοπών ύδρευσης και την κοινοποίηση του προγράμματος αυτού προς όλους τους κατοίκους. 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΔΡΟΜΕΤΡΩΝ 

     Η διαπιστούμενη υπερκατανάλωση ύδατος, επιτάσσει την καθολική και ουσιαστική λειτουργία υδρομέτρων, τον τακτικό έλεγχο τους και την κοστολόγηση της κάθε κατανάλωσης. 

ΕΡΓΑ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 

     Τα συνεχιζόμενα έργα της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΒΕΡΜΙΟΥ στην θέση Καρατσαΐρ Ξηρολιβάδου. προκαλούν έντονη ανησυχία δεδομένου ότι στην περιοχή βρίσκονται οι πηγές υδροδότησης του χωριού. 

      Με το ενδεχόμενο ότι οι συντελούμενες εκσκαφές και γεωτρήσεις μπορεί να διαταράξουν την φυσική υδροδότηση του Ξηρολιβάδου, ζητείται από την Δ.Ε.Υ.Α.Β. να διενεργήσει άμεσα επίσημη τεχνική αυτοψία από ειδικούς επιστήμονες σε σχέση με το υπέδαφος και την ασφάλεια των πηγών, τόσο στο χώρο που επιτελούνται οι εργασίες, όσο και στις περιοχές που προβλέπονται να συνεχιστούν. 

Το επίσημο πόρισμα της τεχνικής αυτοψίας ζητείται να κοινοποιηθεί στον Π.Ο.Ξ. 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΔΕΥΑΒ 

     Από την Δ.Ε.Υ.Α.Β. αναλαμβάνονται γενικώς και διεκπεραιώνονται συμπληρωματικά έργα ως προς το βασικό της αντικείμενο που είναι η ύδρευση και αποχέτευση. 

Αίτημα του Π.Ο.Ξ. αποτελεί η ένταξη του Ξηρολιβάδου στον προγραμματισμό αυτών των έργων. 

      Ο Π.Ο.Ξ. τίθεται στη διάθεση της Δ.Ε.Υ.Α.Β. για κάθε σχετική πληροφορία και προσδοκά την άμεση και διαρκή ενεργοποίηση της, για την επιτέλεση των αιτούμενων έργων και ενεργειών . 

Το Δ.Σ. του         

Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου.    

Δελτίο Τύπου: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ.Ε.Υ.Α.Β. ΚΑΙ Π.Ο.Ξ.

19 Οκτωβρίου, 2023

Αριθ. Πρωτ. 28 α/23

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ.Ε.Υ.Α.Β. ΚΑΙ Π.Ο.Ξ.

Με αφορμή τις διενεργούμενες εργασίες εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών εκ μέρους της εταιρίας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟ» που βρίσκονται σε εξέλιξη στην θέση Καρατσαΐρ Βερμίου και θέτουν σε επισφάλεια τις πηγές ύδρευσης του Ξηρολιβάδου, αντιπροσωπεία του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου επισκέφθηκε τα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας και πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με στελέχη της Διοίκησης της, κατά την οποία τέθηκαν όλα τα επιτακτικά ζητήματα αρμοδιότητας της Δ.Ε.Υ.Α.Β. που αφορούν την περιοχή και απασχολούν την ξηρολιβαδιώτικη κοινωνία. 

Στην συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της Δ.Ε.Υ.Α.Β. ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Στέργιος Διαμάντης, ο Τεχνικός Διευθυντής Δημήτριος Δάσκαλος και ο Διοικητικός Διευθυντής Θωμάς Αχτσής. 

Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ. εκπροσώπησαν στη συνάντηση ο Πρόεδρος Βασίλειος Χασιώτης και τα μέλη Αναστάσιος Βασιάδης, Αναστάσιος Τυφλίδης και Αναστασία Κόγια. 

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΠΟΞ αναπτύχθηκαν τα ζητήματα, της ολοκλήρωσης του νέου δικτύου ύδρευσης του χωριού, του σχεδιασμού και της δημιουργίας δικτύου αποχέτευσης και βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων, του εμπλουτισμού της ύδρευσης με νέες γεωτρήσεις, της κατασκευής συμπληρωματικής δεξαμενής ύδατος, του προγραμματισμού των διακοπών ύδρευσης, καθώς και της συνολικής εγκατάστασης και λειτουργίας υδρομέτρων. 

Ειδικότερη αναφορά έγινε για το ζήτημα των επιπτώσεων στις πηγές υδροδότησης του Ξηρολιβάδου, από τις εργασίες εκσκαφής και γεωτρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη από την ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟΥ , στη θέση Καρατσαΐρ. 

Για το θέμα αυτό η αντιπροσωπεία του Π.Ο.Ξ. ζήτησε την άμεση διενέργεια επίσημης τεχνικής αυτοψίας με ανάθεση από την Δ.Ε.Υ.Α.Β., σε κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων σχετικά με το υπέδαφος και την ασφάλεια των πηγών, τόσο στο χώρο που επιτελούνται οι εργασίες, όσο και της περιοχές που προβλέπονται να συνεχιστούν. Το δε επίσημο πόρισμα της τεχνικής αυτοψίας να κοινοποιηθεί στον Π.Ο.Ξ. 

Εκ μέρους των αρμοδίων της Δ.Ε.Υ.Α.Β. υπήρξε θετική ανταπόκριση σε όλα τα ζητήματα που έθεσε η αντιπροσωπεία του Π.Ο.Ξ. με την επισήμανση ότι για κάποια από τα αναγκαία έργα χρειάζεται η εξασφάλιση ευρύτερης χρηματοδότησης για την οποία απαιτείται συστηματική προεργασία και χρόνος. 

Ειδικότερα για το θέμα της επισφάλειας των εργασιών που επιτελούνται στην περιοχή των πηγών υδροδότησης του Ξηρολιβάδου, υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα ανατεθεί σε ειδικούς γεωλόγους η πραγματοποίηση τεχνικής αυτοψίας στην περιοχή και η κοινοποίηση του πορίσματος. 

Στα πλαίσια της συνάντησης εργασίας η αντιπροσωπεία του Π.Ο.Ξ. ξεναγήθηκε στο κέντρο Τηλεχειρισμού – Τηλεελέγχου Δικτύων της Δ.Ε.Υ.Α.Β., όπου σε ειδική οθόνη διαπιστώθηκε η χαμηλή στάθμη υδάτινου αποθέματος στην δεξαμενή του Ξηρολιβάδου, παρά το γεγονός ότι η οικιακή κατανάλωση είναι μηδενική,  λόγω της αποχώρησης των κατοίκων, εν όψει της χειμερινής περιόδου. 

Αυτή η καταγραφόμενη απώλεια ύδατος αποδίδεται στην συνεχή διαρροή από το ελαττωματικό παλαιό δίκτυο που λειτουργεί παράλληλα με το νέο το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί. 

Επισημάνθηκε δε ότι η περιοδική διακοπή υδροδότησης του Ξηρολιβάδου, μετά από την διαπίστωση πτώσης της στάθμης ύδατος της δεξαμενής, ενεργοποιείται όχι αυτόματα αλλά από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο της Δ.Ε.Υ.Α.Β. 

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας, επιδόθηκε από την αντιπροσωπεία του Π.Ο.Ξ. στην Δ.Ε.Υ.Α.Β αντίστοιχο υπόμνημα και εκφράσθηκε από όλους η επιθυμία συνέχισης της συνεργασίας για τα κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα που αφορούν την περιοχή του Ξηρολιβάδου. 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΟΞ

16 Σεπτεμβρίου, 2023

ΣΤΟ ΒΑΦΕΙΟΧΩΡΙ ΤΟΥ Ν. ΚΙΛΚΙΣ

Το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου παραβρέθηκε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και συμμετείχε – μετά από σχετική πρόσκληση – στην «Πανήγυρη 2023» του Βαφειοχωρίου Κιλκίς, που διοργάνωσε η Κοινότητα του ομώνυμου χωριού σε συνεργασία με τον Δήμο Παιονίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαφειοχωρίου «Ο Άγιος Γεώργιος» για τον εορτασμό του Ιερού Ναού «Το Γενέσιον της Θεοτόκου».

Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία και το χορευτικό του ΠΟΞ ενθουσίασε με την εξαιρετική του εμφάνιση, κάτω από την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου του κυρίου Τσιαμήτρου  Κ.  Ιωάννη.

         Στην εκδήλωση εμφανίστηκαν επίσης και τα  χορευτικά: α) Πολιτιστικός Σύλλογος Βαφειοχωρίου, β) Πολιτιστικός Σύλλογος Ασσήρου και γ) Λαογραφική Εδεσσαϊκή Εστία.

                                                   Από το Δ.Σ

του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

4 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου ευχαριστεί ιδιαίτερα τα τέκνα του Μιλτιάδη Πράπα και συγχωριανούς μας: Στέλλα, Νικόλαο και Ιωάννη Πράπα, για τη δωρεά του ποσού των 1.500 ευρώ προκειμένου να αγοραστούν καρέκλες και τραπέζια απαραίτητα για τις εκδηλώσεις του Ομίλου.

Η ξεχωριστή και πολυετής προσφορά των τέκνων του Μιλτιάδη Πράπα στον Πολιτιστικό Όμιλο μας δίνει δύναμη, αποτελώντας ένα ακόμη  στήριγμα στην προσπάθεια υλοποίησης των σκοπών και των στόχων του Ομίλου και ευχόμαστε να βρει και άλλους μιμητές στο μέλλον.    

Από τον Π.Ο.Ξ.

Επόμενη Σελίδα »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΠΟΞ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ

Η 17η Ιανουαρίου 2018, ημέρα εορτασμού του πολιούχου της πόλης μας της Βέροιας αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική για τους κατοίκους και τους φίλους του Ξηρολιβάδου, αλλά και για το σύνολο των κατοίκων του Δήμου Βέροιας.
Έπειτα από 11 ολόκληρα χρόνια δικαστικής διαμάχης με την εταιρία «ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ», ακυρώθηκε επιτέλους από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία είχε εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία υπέρ-λατομείου στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρολιβάδου και σε χώρο που βρίσκεται εντός της ζώνης Natura 2000.
Από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι του χωριού με μπροστάρη τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου και τα προηγούμενα κυρίως συμβούλια ξεκίνησαν ένα άνισο δικαστικό αγώνα με μια εταιρεία κολοσσό, όσο επέτρεπαν τα οικονομικά του Ομίλου. Τη σκυτάλη πήρε επάξια η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με τη κυρία Ουσουλτζόγλου και η νυν με τον κύριο Βοργιατζίδη και τελικά η δικαίωση αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο παράσημο για όσους δεν άφησαν την υπόθεση στην τύχη της.
Εκπροσωπώντας τους κατοίκους του Ξηρολιβάδου το ΔΣ του ΠΟΞ θέλει να εκφράσει τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του στις προηγούμενες διοικήσεις του Ομίλου και τους νομικούς τους εκπροσώπους –κυρίως το συγχωριανό μας δικηγόρο Γιώργο Γεωργίου- που ανέδειξαν το πρόβλημα και ξεκίνησαν τον τιτάνιο αγώνα.
Ευχαριστούμε το συγχωριανό μας Γιάννη Σιμανίκα που με τη βοήθειά του, τις τεχνικές και επιστημονικές του γνώσεις, τις υποδείξεις και τη συμπαράστασή του συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτή την ευτυχή για το Ξηρολίβαδο κατάληξη της υπόθεσης.
Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες των κατοίκων και των μελών του ΠΟΞ στην πρώην και τη νυν Δημοτική Αρχή που με τη νομική της εκπροσώπηση ολοκλήρωσε με επιτυχία την ακύρωση της απόφασης για τη δημιουργία του λατομείου.
Τέλος, συγχαίρουμε και ευχαριστούμε το νομικό εκπρόσωπο του Δήμου Βέροιας κύριο Γιώργο Παπαστεργίου για τους νομικούς του χειρισμούς που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό.
Η ευόδωση των προσπαθειών μας αποτελεί και φόρο τιμής στους συγχωριανούς μας που αγωνίστηκαν για την υπόθεση αλλά έφυγαν από τη ζωή πριν την τελική δικαίωση.
Το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ο Πολιτιστικός Ομιλος Ξηρολιβάδου εν όψει της κρίσιμης εκδίκασης από το ΣτΕ στις 25 Μαίου 2011, της προσφυγής που άσκησε ο Δήμος Βέροιας με τους πρόσθετους λόγους που επισύναψε ο ΠΟΞ, προκειμένου να ακυρωθεί η ΚΥΑ 123472/2403 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση του υπερλατομείου στο Ξηρολίβαδο, επικαιροποιεί την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων του Ξηρολιβάδου που συνήλθε στις 11 Αυγούστου 2010 και ζητά επιτακτικά:

Α. Την ΑΜΕΣΗ ανάκληση από τους αρμόδιους Υπουργούςτης ΚΥΑ, δια της οποίας εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία απέρριψαν συνολικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, ενώ αρνητική θέση εξέφρασαν δημοσίως οι Βουλευτές Ημαθίας, τα Τοπικά Συμβούλια, οι Κομματικές Οργανώσεις, οι Τοπικοί Φορείς και σύσσωμη η κοινωνία.

Β. Την καταλυτική παρέμβαση των Βουλευτών Ημαθίας καθώς και των Τοπικών και Περιφερειακών Αυτοδιοικητικών Αρχών, από τους οποίους ζητά να λάβουν εκ νέου δυναμική θέση ΚΑΤΑ της εγκατάστασης του υπερλατομείου, προκειμένου να ανακληθεί ΑΜΕΣΑ από την κυβέρνηση η διαβόητη ΚΥΑ.

Ο ΠΟΞ επισημαίνει την αναγκαιότητα της πολιτικής επίλυσης του ζητήματος, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της προσφυγής στο ΣτΕ, προκειμένου το φυσικό περιβάλλον του Βερμίου να διαφυλαχθεί από το ενδεχόμενο και άλλων παρόμοιων καταστροφικών επεμβάσεων.

Εκ του Π.Ο.Ξ

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ:
Γιώργος Παπανδρέου Πρωθυπουργός
Θόδωρος Πάγκαλος Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης
Τίνα Μπιρμπίλη Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής
Κώστας Σκανδαλίδης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Δημήτρης Ρέππας Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Μιχάλης Χρυσοχοίδης Υπουργός Περιφ/κής Ανάπτυξης Ανταγ/κότητας
Παναγιώτης Ψωμιάδης Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Τάσος Σιδηρόπουλος Βουλευτής Ημαθίας
Θάνος Γικόνογλου Βουλευτής Ημαθίας
Άγγελος Τόλκας Βουλευτής Ημαθίας
Μιχάλης Χαλκίδης Βουλευτής Ημαθίας
Κώστας Καραπαναγιωτίδης Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας
Χαρούλα Ουσουλτζόγλου Δήμαρχος Βέροιας
Τάσος Καραμπατσός Δήμαρχος Νάουσας
Φώτης Δημητριάδης Δήμαρχος Αλεξάνδρειας
Φορείς
Μ.Μ.Ε.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΞ

Αντίθετος στην εγκατάσταση του υπερλατομείου ο Θ.Πάγκαλος
Την αντίθεσή του στην προοπτική εγκατάστασης του υπερλατομείου 540.975 τ.μ. στις δασωμένες πλαγιές του Βερμίου πλησίον του Ξηρολιβάδου, διατύπωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος, σε ανοικτή συνάντηση που πραγματοποίησε με Αντιπροσωπεία Ξηρολιβαδιωτών στη Βέροια όπου παρευρέθη στον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Αντωνίου.
Συνέχεια »

Υπόμνημα πρός τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο του Γεωργίου, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης

Του εν Βεροία Νομού Ημαθίας εδρεύοντος σωματείου με την επωνυμία «Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου», το οποίο αναγνωρίσθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμόν 80/1980 αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βέροιας.

ΠΡΟΣ
Τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο του Γεωργίου, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης

Συνέχεια »

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Με αφορμή την πρόσφατη, συντονισμένη και κρίσιμη παρέμβαση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που είχε ως αποτέλεσμα την δια ζώσης ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για το υπερλατομείο και την περαιτέρω ανάδειξη του ζητήματος της διαφύλαξης του Βερμίου από την απειλούμενη οικολογική καταστροφή, ο ΠΟΞ ευχαριστεί δημόσια όλους όσους συνετέλεσαν ώστε να υπάρξει διεκπεραίωση αυτού του αιτήματος.
Συνέχεια »

Ενημέρωση ανά Κατηγορία

 • Ανακοινώσεις (145)
 • Διαλέξεις (22)
 • Εκδηλώσεις (242)
 • Λατομείο (20)
 • .

  Χρονολογική Ενημέρωση

 • Μάιος 2024 (1)
 • Μάρτιος 2024 (1)
 • Φεβρουάριος 2024 (1)
 • Ιανουάριος 2024 (3)
 • Οκτώβριος 2023 (2)
 • Σεπτέμβριος 2023 (3)
 • Αύγουστος 2023 (7)
 • Ιούλιος 2023 (7)
 • Απρίλιος 2023 (1)
 • Φεβρουάριος 2023 (1)
 • Ιανουάριος 2023 (1)
 • Ιούλιος 2022 (1)
 • Απρίλιος 2022 (1)
 • Ιούλιος 2021 (2)
 • Απρίλιος 2021 (1)
 • Ιανουάριος 2021 (1)
 • Αύγουστος 2020 (1)
 • Ιούλιος 2020 (3)
 • Φεβρουάριος 2020 (1)
 • Ιανουάριος 2020 (3)
 • Οκτώβριος 2019 (1)
 • Αύγουστος 2019 (5)
 • Ιούλιος 2019 (8)
 • Ιούνιος 2019 (1)
 • Μάιος 2019 (1)
 • Απρίλιος 2019 (2)
 • Μάρτιος 2019 (1)
 • Φεβρουάριος 2019 (1)
 • Ιανουάριος 2019 (2)
 • Δεκέμβριος 2018 (2)
 • Νοέμβριος 2018 (1)
 • Οκτώβριος 2018 (1)
 • Σεπτέμβριος 2018 (1)
 • Αύγουστος 2018 (5)
 • Ιούλιος 2018 (8)
 • Μάιος 2018 (1)
 • Απρίλιος 2018 (1)
 • Ιανουάριος 2018 (4)
 • Δεκέμβριος 2017 (1)
 • Οκτώβριος 2017 (2)
 • Σεπτέμβριος 2017 (1)
 • Αύγουστος 2017 (14)
 • Ιούλιος 2017 (3)
 • Φεβρουάριος 2017 (2)
 • Ιανουάριος 2017 (2)
 • Δεκέμβριος 2016 (1)
 • Σεπτέμβριος 2016 (2)
 • Αύγουστος 2016 (8)
 • Ιούλιος 2016 (4)
 • Μάιος 2016 (1)
 • Απρίλιος 2016 (1)
 • Μάρτιος 2016 (1)
 • Φεβρουάριος 2016 (1)
 • Ιανουάριος 2016 (2)
 • Δεκέμβριος 2015 (1)
 • Σεπτέμβριος 2015 (3)
 • Αύγουστος 2015 (8)
 • Ιούλιος 2015 (1)
 • Μάιος 2015 (2)
 • Απρίλιος 2015 (1)
 • Μάρτιος 2015 (2)
 • Φεβρουάριος 2015 (1)
 • Ιανουάριος 2015 (2)
 • Δεκέμβριος 2014 (3)
 • Οκτώβριος 2014 (2)
 • Αύγουστος 2014 (7)
 • Ιούλιος 2014 (7)
 • Ιούνιος 2014 (2)
 • Μάρτιος 2014 (2)
 • Ιανουάριος 2014 (2)
 • Δεκέμβριος 2013 (1)
 • Νοέμβριος 2013 (1)
 • Σεπτέμβριος 2013 (4)
 • Αύγουστος 2013 (17)
 • Ιούλιος 2013 (3)
 • Ιούνιος 2013 (5)
 • Μάιος 2013 (2)
 • Μάρτιος 2013 (1)
 • Φεβρουάριος 2013 (1)
 • Ιανουάριος 2013 (3)
 • Αύγουστος 2012 (6)
 • Ιούλιος 2012 (2)
 • Μάιος 2012 (1)
 • Απρίλιος 2012 (1)
 • Φεβρουάριος 2012 (1)
 • Ιανουάριος 2012 (1)
 • Δεκέμβριος 2011 (1)
 • Νοέμβριος 2011 (1)
 • Σεπτέμβριος 2011 (12)
 • Αύγουστος 2011 (18)
 • Ιούλιος 2011 (8)
 • Μάιος 2011 (6)
 • Απρίλιος 2011 (2)
 • Φεβρουάριος 2011 (2)
 • Ιανουάριος 2011 (7)
 • Δεκέμβριος 2010 (1)
 • Οκτώβριος 2010 (1)
 • Σεπτέμβριος 2010 (4)
 • Αύγουστος 2010 (20)
 • Ιούλιος 2010 (11)
 • Μάιος 2010 (2)
 • Απρίλιος 2010 (1)
 • Μάρτιος 2010 (5)
 • Φεβρουάριος 2010 (4)
 • Ιανουάριος 2010 (7)
 • Δεκέμβριος 2009 (4)
 • Νοέμβριος 2009 (1)
 • Οκτώβριος 2009 (1)
 • Σεπτέμβριος 2009 (4)
 • Αύγουστος 2009 (22)
 • Ιούλιος 2009 (25)
 • Μάιος 2009 (1)
 • Απρίλιος 2009 (3)
 • Μάρτιος 2009 (1)
 • Ιανουάριος 2009 (2)
 • Δεκέμβριος 2008 (1)
 • Σεπτέμβριος 2008 (2)
 • Αύγουστος 2008 (4)
 • Ιούλιος 2008 (5)
 • Δεκέμβριος 2007 (1)
 • Νοέμβριος 2007 (4)
 • Οκτώβριος 2007 (2)
 • Σεπτέμβριος 2007 (1)
 • Ιούλιος 2007 (1)
 • Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ