ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ ΣΤΟ ΠΙΣΟΔΕΡΙ

30 Μαΐου, 2018

Το Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου, με καθοδηγητή το χοροδιδάσκαλο Γιάννη Τσιαμήτρο, συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Πισοδερίου στις 28 Μαΐου, ημέρα του Αγίου Πνεύματος.
Το συγκρότημα του ΠΟΞ κατενθουσίασε τους ντόπιους κατοίκους, τους προσκυνητές και τους καλεσμένους με βλάχικους χορούς του Ανατολικού Βερμίου. Ήταν μια υπέροχη ανοιξιάτικη ημέρα, ολοκληρωμένη με θρησκευτική ευλάβεια, φαγητό και γλέντι από μια υπέροχη παραδοσιακή ορχήστρα σε ένα φανταστικό ορεινό τοπίο.
Στον εκκλησιασμό συμμετείχε η Βυζαντινή χορωδία «Ο Άγιος Αγαθάγγελος» Φλώρινας. Εκτός του χορευτικού του ΠΟΞ συμμετείχαν οι εξής σύλλογοι: Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεσπιωτών και Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος «Βίγλα» Πισοδερίου. Η ορχήστρα ήταν του Παναγιώτη Ντίμτσιου (κλαρίνο), συνοδευόμενη από τον ταλαντούχο Φώτη Τράσια στο τραγούδι και τον Θεόφιλο Γεωργίου στη κορνέτα.
Λίγα λόγια για το Πισοδέρι και την εκεί Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας:
Το Πισοδέρι είναι ένα ξακουστό βλαχοχώρι με υψόμετρο 1390-1460 στο όρος Βαρνούντα. Από εκεί καταγόταν ο αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 Νικόλαος Κασομούλης. Το χωριό και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην επανάσταση του 1878, στο Μακεδονικό Αγώνα και στον Εμφύλιο.
Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας βρίσκεται δυτικά του Πισοδερίου (σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων) στη θέση «Εικόνα». Είναι συνδεδεμένο με όλα τα γεγονότα, που κατά καιρούς διαδραματίστηκαν στο Πισοδέρι και ιδιαίτερα στο Μακεδονικό Αγώνα, όπου υπήρξε ορμητήριο των Ελλήνων, γιαυτό, άλλωστε, καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τους κομιτατζήδες το 1906.
Η ιερά αυτή Μονή έχει κτιστεί το έτος 1050. Γύρω από την Αγία Τριάδα υπάρχουν διάφοροι θρύλοι και ιστορικά γεγονότα, θρύλοι και γεγονότα συμπλέκονται και μέσα από τον λόγο περνούν από γενιά σε γενιά Πισοδεριτών, κινώντας το γαϊτανάκι της παράδοσης. Εδώ ιδρύθηκε από επτά πατριώτες εταίρους η Νέα Φιλική Εταιρία το 1867. Σε τιμή και ανάμνηση όλων αυτών η κάθε οικογένεια έφτιαχνε το δικό της (κονάκι) και εκεί κατέλυαν τα μέλη της σε κάθε επίσκεψη και ιδίως την παραμονή του εορτασμού της Αγίας Τριάδας.

Comments are closed.

Το παρόν συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΓΤΠΕ